Fem de Tècnics elèctrics: Projecte 2ESO 2018-19

Projecte 2ESO 2018-19
Fem de Tècnics Elèctrics 2018-19

Aquest curs 2018-19 he tornat a posar en pràctica el projecte de Fem de Tècnics elèctrics.

Aquest és un projecte que porto molts anys fent i que poc a poc he anat revisant i perfilant segons els resultats que he anat obtenint.

L’inici de tot plegat és situar a l’alumne en la situació d’un tècnic elèctric al qual li encarreguen un projecte: la instal·lació elèctrica d’un habitatge, i en concret l’enllumenat.

La primera activitat consisteix en que l’alumne inventi un client que pugui ser versemblant, cal que tingui un habitatge senzill i cal que tingui unes necessitats concretes. Per tant ara el que cal és redactar el nostre requeiment, la Núria per exemple ens proposa:

CLIENT: Josep Castell

Ara os presentaré el meu client Josep ,el qual és un director d’una fàbrica de gasolina d’uns 35 anys, que necessita una casa funcional i moderna per poder portar els seus clients en qualsevol moment.

Aquesta casa és la seva casa ideal ja que té una cuina oberta on hi ha una barra amb dues llums dalt d’aquesta per poder veure quan cuina i fa les seves coses, un menjador obert que té una llum dalt de la taula, del sofà i la taula per poder veure mentres menja i mentres  treballa a la taula, un lavabo amb una llum dalt per poder veure quan estigui fent les seves necessitats,una habitació on té una llum que la pot obrir i tancar desde dos punts diferents i després en el passadís dos bombetes que també es poden obrir i tancar desde dos punts diferents perquè estigui en tot moment il·luminada!

Espero que os agradi la casa!

La següent activitat consisteix en fer el disseny de l’habitatge:

Distribució de l’habitatge que ens proposa la Núria

Cal com a mínim situar en un DINA3:

  • Una sala d’estar-menjador
  • Una cuina
  • Un bany complert
  • Una habitació
  • Un rebedor / passadís si es creu convenient.

La llibertat que dono en la distribució és total, poden fer el disseny que vulguin sempre que sigui coherent. És cert que com a base, i per a que no perdin l’escala de treball, tenen uns mobles que els proporcionen una mica les mínimes dimensions que han d’utilitzar en cada espai, però aquí el que cal és imaginar, intuir i proposar uns espais que permetin desenvolupar unes mínimes activitats, descansar i veure la televisió o jugar en la sala d’estar, cuinar, dinar en el menjador, dormir, rentar-se i dutxar-se,… les activitats normals que tots tenim en el nostre habitatge.

Com s’adapta aquesta activitat a les diferents formes de treballar dels alumnes?

Cada un pot decidir si vol ser creatiu o no, si vol anar més enllà o si al contrari vol seguir el disseny que per defecte ens dona la casa amb la que comprem els materials de taller. Aquesta possibilitat dóna als alumnes la opció d’intentar ser creatius i imaginar noves realitats, però si un cop explorades aquestes opcions veuen que no s’en surten, poden treballar amb el model que els dono ja plantejat.

Hem de tenir present que l’objectiu és treballar els circuits elèctrics i que per tant aquest pas previ no és el més important.

Un cop dissenyat l’habitatge cal fer la distribució dels llums, cal situar els diferents punts de llum en cada estància i decidir si la connexió és en sèrie o en paral·lel i si s’utilitzaran commutadors o interruptors.

Tots aquests conceptes ja s’han treballat amb anterioritat i cada alumne ha realitzat el muntatge de circuits elèctrics tant de forma virtual PhetColorado, com al Taller realitzant els corresponent informes de pràctiques.

Aquest primer esbòs me l’entreguen i jo el retorno corregit amb tots aquells circuits que cal millorar o modificar. Cada correcció determina una nota diferent, la gradació es dona segons l’autonomia que tenen en el treball i l’ajuda que requereixen en la realització de l’activitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s