Curs Entorns d’aprenentatge innovadors. Bloc 3: Una finestra a contextos innovadors

Avui he lliurat la tasca 3 del curs Entorns d’aprenentatge innovadors. L’he trobat força interessant doncs m’ha permès conèixer una mica un institut-escola on es treballa d’una forma diferent a molts altres instituts: l’Institut-Escola Jacint Verdaguer de Sant Sadurní d’Anoia.

Fa anys que conec la forma de treballar d’aquest institut i l’he seguit una mica per internet però veure un vídeo del seu director on explica com estan treballant ha estat molt interessant:

 Josep M. Esteve. Institut-Escola Jacint Verdaguer

En aquesta activitat ens han fet reflexionar sobre com podem relacionar aquesta escola amb els 7 principis de l’aprenentatge i el Disseny Universal de l’aprenentage:

Aquí teniu la meva reflexió:

Els 7 principis de l’aprenentatge:

L’estudiant com a actor actiu del seu propi aprenentatge.

Josep M. Esteve a l’aula amb els seus alumnes de robòtica. Els alumnes han de resoldre el repte de fer que el robot segueixi una línia al terra. Ell actua com acompanyant de l’aprenentatge, no dóna resposta als dubtes que van sorgint, busca l’error dels alumnes per tal d’avançar:

QUIN VALOR TÉ?

L’alumne construeix el seu aprenentatge de forma activa. L’equivocació, l’error com a base de l’aprenentatge. 

El treball en equip.

QUIN VALOR TÉ?

El treball en equip afavoreix l’aprenentatge de les relacions socials, l’acceptació dels altres i d’un mateix, ajuda a adaptar-se als altres i al seu ritme de treball. Permet desenvolupar treballs més rics doncs les aportacions de cada membre de l’equip sumen per tal d’obtenir un resultat més complert i amb múltiples visions. 

L’educació emocional.

Dibuixos d’alumnes que reflecteixen les seves emocions: El dibuix pot ajudar a mostrar allò que no sabem explicar amb paraules.

La diversitat en la forma d’aprendre.

Alumnes treballant de forma diversa en diferents espais: La diversitat tant del alumnes com de les activitats i els espais on es desenvolupen.

L’aprenentatge requereix un esforç.

Alumnes llegint en una biblioteca: L’aprenentatge requereix un esforç, els alumnes estan llegint, però aquest esforç es pot fer en un espai apropiat i de forma còmode.

No hi ha cap imatge. L’avaluació, comunicar als estudiants com s’avaluaran des del principi. Compartir amb ells els criteris d’avaluació: Donar les regles del joc per avançat. Que els alumnes sàpiguen com els avaluarem afavoreix que ells puguin revisar els seus aprenentatges.

El treball interdisciplinari

El treball interdisciplinari afavoreix la visió global del nostre mon i relaciona els conceptes que s’aprenen des de diferents punts de vista, mostrant-nos que la realitat està formada per múltiples coneixements.

El disseny universal de l’aprenentatge:

Veiem primer en què consisteix

http://xtec.gencat.cat/ca/curriculum/diversitat-i-inclusio/projectes-educatius-inclusius/disseny-universal-per-a-laprenentatge/

http://udlguidelines.cast.org

Reflexió:

VALORS, motivació, propòsit, importància, compromís, funcions afectives

Cartell on es treballa el valor del respecte: Treballar des del punt de vista emocional afavoreix el creixement de l’alumne i el fa estar més segur d’ell mateix a l’hora que aprèn a saber com actuar socialment amb respecte, empatia, solidaritat…

CONEIXEMENT, idees, creences, sabers, funcions cognitives

Cartell on es recullen conceptes científics: Les idees i els conceptes són la base del nostre coneixement. Sense comprendre aquests coneixements no és possible interpretar el món en el que vivim i actuar com a persones.

COMUNICACIÓ, acció, funcions executives

Aula de robòtica, el professor dóna pistes sobre com avançar amb l’activitat: La comunicació esdevé clau en la comprensió de les emocions i dels conceptes. Si no ens expliquem de forma que ens entenguin i si no interpretem el que ens diuen els missatges que rebem no podem entendre el nostre món. La comunicació pot tenir múltiples codis: paraules, imatges, dibuixos, música, codi digital, números…

I finalment…

Com pot canviar el nostre centre educatiu per esdevenir un entorn d’aprenentatge innovador?

Amb una bona direcció que tingui ganes de treballar per aconseguir que canviï. Es pot veure en aquest vídeo, el primer impulsor de tot el projecte de l’institu-escola Jacint Verdaguer és el seu director i el seu equip. Si ells no confien i creuen en que és possible canviar la forma de treballar en el centre no és possible realitzar canvis significatius.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s