Curs coneix les STEAM tools (2a edició). Hem de potenciar les vocacions científiques, tecnològiques, d’enginyeria i matemàtiques des dels centres educatius? Per què?

Aquests dies de confinament també m’he apuntat al curs Curs coneix les STEAM tools. Una de les activitats que es plantegen és participar en uns debats, i un d’ells pregunta:

Hem de potenciar les vocacions científiques, tecnològiques, d’enginyeria i matemàtiques des dels centres educatius? Per què?

Us deixo la meva aportació:

Quin és l’objectiu de l’escola?

Quan comenteu 

  • No solem parlar de potenciar vocacions (en STEAM científiques, tecnològiques, d’enginyeria i matemàtiques) des dels centres educatius.

No parlem de potenciar res, parlem de potenciar vocacions humanístiques?, parlem de potenciar vocacions lingüístiques?… no.

Segons la meva opinió l’objectiu de l’escola obligatòria és formar persones, no ciutadans. Un ciutadà és (segons IEC) 

Ciutadà -ana 

adj. i m. i f. [LC] Natural o veí d’una ciutat. 
adj. [LC] Relatiu o pertanyent a la ciutat. Vida ciutadana i vida agresta. Costums ciutadans. 
m. i f. [LC] [DR] Persona que, com a membre d’un estat, té uns drets i uns deures civils i polítics. 
m. i f. [HIH] A Atenes i a Roma, membre de la comunitat política constituïda per la ciutat. 
m. i f. [HIH] A l’edat mitjana, habitant laic dins el clos emmurallat de les ciutats, enfront dels burgesos, habitants d’un burg. 
m. i f. [HIH] Membre del patriciat urbà que es distingia dels altres estaments no privilegiats pel fet de no exercir cap ofici mecànic. Ciutadà honrat.

i en canvi una persona:

Persona 


f. [LC] Individu de l’espècie humana. 
(…)
f. [DR] Persona o entitat capaç de tenir drets i obligacions. 
 [AD] [DR] persona física En dret, ésser humà. 

Penso que l’objectiu de l’escola és formar persones.

  • No obstant, els i les nostres alumnes tindran un ofici o professió. No totes tenen les mateixes sortides laborals, sou, reconeixement social,… 

Escollim en base al reconeixement social? En base al sou? És això realment important?

Efectivament hi ha diferents professions, però aquest ofici o professió l’han d’escollir un cop tinguin una formació de base que els hagi ajudat a ser persones que puguin escollir. Fa uns anys (ja forces…) va venir al nostre institut l’Etsuro Sotoo, escultor de la Sagrada Família, a fer una conferència, estàvem fent un Crèdit de Síntesi de Gaudí i un professor d’Arenys de Munt el coneixia. I recordo que va dir una cosa que no he deixat de repetir als meus alumnes, la llibertat la dóna el fet de poder escollir i per poder escollir de forma correcta el que cal és saber i conèixer, quant més millor. Si no tens coneixements no pots escollir.

I aquesta és la realitat. Penseu que els nostres alumnes estan prou formats com a persones per a que puguin escollir? Creieu que el currículum actual els permet desenvolupar totes les vessants que ha de tenir una persona? Ciències, Llengües, Dibuix, Música, Història, Filosofia, Ètica,…

Creieu que l’optativitat de 4tESO afavoreix les ciències? (només tenen obligatòria les mates)

Si tenen una bona base de tots els coneixements que considerem bàsics podran escollir la seva professió, i estic segura que llavors, gairebé segur, encertaran.

Actualment l’escola els dóna els coneixements necessaris per a poder escollir? No, rotundament no.

  • Cap a on va la societat? 

Quina pregunta…ni idea…pot ser podríem preguntar, cap a on volem que vagi la nostra societat i què podem fer ara?

  • Des de l’escola estem preparant els nois i noies per poder ser competents i crítics en el món que ens envolta? 

Estem preparant a les noies i nois per ser persones? per ser essers humans?

  • És l’orientació educativa una manera de treballar per l’equitat? 

No, si per orientació educativa entenem l’orientació cap a una professió. L’objectiu de l’escola és formar treballadors?

  • A les primeres etapes es visibilitzen molt uns determinats oficis i professions però no d’altres, creus que això hauria de canviar? 

No entenc a quins oficis us referiu? Quins oficis veuen? els que tenen els seus pares?

Sento discrepar tant, però estic cansada de veure nois i noies a l’ESO -i a mesura que passen els anys cada vegada més- desorientats, amoïnats, preocupats…, que no gaudeixen prou del seu procés d’aprenentatge, que no gaudeixen aprenent només per aprendre, per ser cultes, per saber, per conèixer,… que no valoren el que tenen, que han d’aguantar la pressió constant de què faran, què seran,…quan en realitat el que han de fer és gaudir del fet d’aprendre i saber que si tenen prou coneixements podran escollir el seu futur com a persones lliures, crítiques, felices, competents…i que podran fer la feina que més els agradi i no la que els doni més diners o més bona “posició social”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s