Curs STEAM Tools: Què entenem per equitat en educació?

Fa temps que penso que cal dotar de confiança a nois i a noies -no només a les noies-, cal que tothom tingui clar que som iguals. No serà suficient si només treballem amb les nenes, noies, dones… cal treballar també amb ells. Sense ells no hi ha res a fer.

Fa un parell d’anys vaig veure un reportatge -que us recomano- que em va fer veure perquè quan les noies arriben a l’ESO tenen aquests dubtes amb les matèries més tècniques i les matemàtiques. Si us fixeu no s’allunyen de les ciències quan són ciències de la naturalesa, biologia, medecina, infermeria…i això també és STEAM.

Jo sóc arquitecta i mai he entès perquè em deien que era “rara” per tenir una bona visió espacial i que m’agradessin les matemàtiques. Com sabeu les dones tenim fama de no tenir una bona visió espacial, diuen que no ens sabem orientar,… però tot això suposo que es basa en estudis amb dones adultes  (no ho he comprovat) i em sembla que el problema és, que en aquest moment aquestes dones ja estan formades. Coneixem poques enginyeres de Camins, Telecos i Industrials…i forces Biòlogues, Doctores, Infermeres,…Segons diuen som molt socials, cuidem dels altres… les ciències de la salut.

Doncs bé, en aquest reportatge:

s’evidencia que tot depèn de la nostra educació, i sobretot de l’educació de nens i nenes petits, i cal que siguin prou petits per a que quedi alguna cosa. Quan ens arriben a l’ESO ja els tenim bastant perduts. 

És curiós, però sempre he pensat que el fet que jo jugués mooooltiiisimes hores amb LEGO, muntant ciutats… em va permetre desenvolupar aquesta visió espacial.

En aquest reportatge es veu com amb diferents activitat pots modificar els teus coneixements (quin descobriment!). També es pot veure com els nens tenen els seus problemes i com se’ls ha de fer sortir dels deus propis estereotips, que si han de ser forts, que no plorin, que no expressin les seves emocions…

Finalment una reflexió que fa un temps em ronda pel cap. Per què hi ha ara tant interès en que les noies, les dones ens dediquem a l’enginyeria? Hi ha algun interès fora de les aules, a nivell econòmic, que faci que hagin aparegut totes aquestes “campanyes” STEAM? Realment, estan els governs interessats en aquesta equitat, quan encara tenim tants problemes bàsics entre dones i homes? 

Doncs fa uns mesos, en un curs sobre Nanociència i NanoTecnologia, un ponent, va comentar una cosa molt curiosa que fins ara no havia pensat… resulta que molts dels productes que actualment s’estan produint estan pensats només pels homes perquè els han dissenyat homes, per exemple el cinturó de seguretat no estava pensat per dones embarassades, perquè ni havien pensat que algú embarassat pogués conduir, i el van haver de modificar després… o, per exemple, quan es fan experiments per medicaments es proven amb ratolins mascles (es veu que són més barats…quines coses…) i un cop han comprovat que funciona amb ells, resulta que han de mirar-ho amb femelles perquè és clar, el que no tenim igual és el nostre cos…

Bé, és només per reflexionar i pensar… però… no serà que hi ha un mercat (el 50%) que actualment no s’està explotant perquè no hi ha dones enginyeres? no ho afirmo, només m’ho pregunto…

Una salutació ben cordial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s