3. Infografies

Una infografia és una representació gràfica que pretén explicar o resumir una informació, combinant icones com imatges, gràfics, etc. amb descripcions, narracions, interpretacions i dades. Són interpretacions visuals dels propis textos i resulten més atractives per a l’alumnat.

Tot i que els gràfics tenen una existència que data de molts anys enrere, les infografies (de l’anglès, information graphics), han revolucionat el disseny, especialment en l’àmbit periodístic i editorial.

Fonamentalment, el seu objectiu és simplificar i representar la informació que és complicada d’entendre simplement llegint el text. Amb un simple cop d’ull, podem captar el que el text ens explica, fent que la informació donada sigui més fàcil d’entendre, assimilar i recordar per a l’alumnat. 

Mirem on mirem hi ha informació visual que reclama la nostra atenció. La comunicació efectiva i immediata a través d’una visualització sempre serà més senzilla que a través de llargs textos de complexa assimilació. I és que, molt abans de comprendre l’idioma escrit, un nen és capaç d’associar un gràfic i el seu significat.

Per tot això, la infografia és un element imprescindible quan es tracta de donar informació d’una manera ràpida i que arribi al nostre alumnat. 

En aquesta KUDI utilitzarem tres recursos digitals per a l’elaboració d’infografies:

 Google Draw     GeniallyCanva

3.1. Per què una Infografia?

A la pàgina de l’Edu365 podeu trobar càpusles formatives per crear les vostres pròpies infografies. http://www.edu365.cat/capsules/capsula_infografies.html

3.2. Exemples infografies

D’infografies en podem trobar de molts tipus i de temes molt diversos. N’hi ha que tenen més o menys text, més o menys colors o imatges. Anem a veure diferents exemples d’infografies:De l’escola inclusiva al sistema inclusiu

Font: http://ensenyament.gencat.cat/web/.content/home/departament/publicacions/a-cop-ull/escola-inclusiva-sistema-inclusiu.pdf

La motxi del col·le

Font: https://infoicscat.wordpress.com/2016/09/05/infografia-consells-sobre-la-motxilla-de-lescola/

3.3. Genially

Genially, també conegut com Genial.ly, és un programari en línia que permet crear presentacions animades i interactives. Disposa de plantilles i galeries d’imatge per fer la feina més fàcil, però també permet inserir imatges pròpies o externes, textos, àudios de SoundCloud i Spotify, vídeos de Youtube, fotos de Flickr, Instagram, etc.

El seu lema és “No més continguts avorrits”. Les característiques principals són l’animació, la interactivitat i la integració de diferents continguts. Genially disposa de quatre models depenent de l’usuari: per a corporacions, per mitjans, per a dissenyadors i per a educació. A més, pot ser gratuïta o de pagament, depenent de les necessitats de cada un. Una de les diferències entre la versió de pagament i la gratuïta és que permet descarregar les presentacions en PDF o HTML5 i decidir si les presentacions són públiques o privades. 

Font: https://es.wikipedia.org/wiki/Genially

Accés a la pàgina Genially

https://www.genial.ly/

3.4. Canva

Canva és una plataforma de disseny gràfic que permet crear gràfics, presentacions, pòsters i altres continguts visuals. Està disponible en web i per a dispositiu mòbil, i integra milions d’imatges, tipus de lletra, plantilles i il·lustracions. 

Els usuaris poden triar entre moltes plantilles de disseny professionals, editar-los i penjar les seves pròpies fotos mitjançant una interfície fàcil i intuïtiva “d’arrossegar i deixar anar”. 

Accés: www.canva.com

Aplicació per iOS

Aplicació per Android

3.5. Google Drawing

Google Drawings és un programari de diagramació gratuït basat en web desenvolupat per Google. Permet als usuaris col·laborar i treballar conjuntament en temps real per crear diagrames de fluxos, organigrames, fotogrames de llocs web, mapes mentals, mapes conceptuals, infografies i altres tipus de diagrames. Els dibuixos de Google es troben al Google Drive de manera predeterminada, tots els fitxers creats amb l’aplicació es guarden a Google Drive. 

Google Drawings permet a diversos usuaris obrir i editar dibuixos simultàniament en temps real. Conté un subconjunt de les funcions de diapositives de Google, però amb plantilles diferents. Els usuaris poden inserir imatges del disc dur local o des del web, així com formes, fletxes, gargots i text. Google Drawings ofereix un conjunt de símbols del diagrama de flux i altres formes que es poden arrossegar i deixar anar al seu lloc. Els usuaris poden moure, canviar de mida i girar objectes i utilitzar polilínies i connectors de línia. També permet l’edició d’imatges, incloent retallar, aplicar màscares i afegir sanefes. 

Altres funcions que inclou són traçar dibuixos amb precisió amb guies d’alineació, ajustar a la graella i distribució automàtica. Els dibuixos es poden inserir en altres documents de Google, fulls de càlcul o presentacions. També es poden publicar en línia en format d’imatges o descarregar-se en formats estàndard com JPEG , SVG , PNG o PDF.

Font: https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Drawings

Tutorial de com fer una infografia de forma col·laborativa amb Google Drawing